Péče o záhony
Jak pečovat o půdu, záhony, jak se dělí zelenina do tratí, dusičnany, nebo jaký je význam vody
Půda
Půda by měla mít vyváženou kyselost(ph), kterou lze kontrolovat testovacími papírky
Platí, že čím dřívější trať, tím větší je obsah dusíku, organických živin a nerozložených organických látek v půdě, ale také vyšší obsah mikroorganismů.
- neutrální půda (ph 6,6-7,1)
- slabě kyselá (ph 5,6-6,5)
Rozdělení zeleniny dle TRATĚ
První tratí se míní pozemek v prvním roce po podzimním zaorání chlévské mrvy, druhou tratí v druhém roce a třetí tratí v posledním, třetím roce po organickém hnojení.Platí, že čím dřívější trať, tím větší je obsah dusíku, organických živin a nerozložených organických látek v půdě, ale také vyšší obsah mikroorganismů.
- Zelenina I.tratě: hnojená zelenina na podzim organickými hnojivy nebo vyzrálým kompostem v dávce 40kg/10m2, druhy zeleniny, které jsou náročné na obsah živin v půdě
- plodová (rajčata, paprika, okurky, tykve, melouny, cukety)
- košťálová (zelí, kapusta, květák)
- všechny košťálové
- rané brambory
- pór, celer
- jahodník
- Zelenina II.tratě: pěstovaná po druzích, ke kterým bylo hnojeno organickým hnojivem v předchozím roce. Sem patří rostliny, které sice také potřebují dostatečný obsah živin, ale nesnáší přímé organické hnojení (s výjimkou kompostu)
- kořenová (mrkev, petržel, černý kořen, červená řepa, ředkev, ředkvička)
- listová (salát a špenát)
- kedluben
- cibulová (česnek, cibule, pórek)
- (jahodník)
- Zelenina ve III.trati: jde pouze o luskoviny, protože tato čeleď je jako jediná schopna opatřovat si pomocí hlízkových bakterií dusíkatou výživu ze vzduchu, a obejde se proto s menší zásobou dusíku v půdě.
- luskovou (fazol, hrách, bob)
- případně cibuli, česnek, červenou řepu nebo mrkev
Hnojení
- Podzim: při zpracování půdy (rytí) => fosfor(P),draslík(K)
- Jaro: při přípravě půdy 2-3 týdny před výsevem/výsadbou => dusík(N)
- Dusíkaté vápno 2-3 týdny před výsevem/výsadbou => snižuje zaplevelení, výskyt chorob a plžů
Pozor na DUSIČNANY
Pro snížení vyššího obsahu dusičnanů je třeba dodržovat několik zásad:- druhy s krátkou vegetací nepřihnojujeme dusíkem (ředkvička, ředkev, salát, špenát => II.trať)
- sklízíme v době optimální zralosti a ke konci dne, kdy je obsah dusičnanů menší
- nepěstovat zeleninu v zahuštěném sponu a ve stínu. Méně světla => vyšší obsah dusičnanů
- před konzumací odstranit části zeleniny s největším obsahem dusičnanů:
- hlávkový salát: vnější listy a silné žebra
- špenát: řapíky
- hlávkové zelí: košťál a v listech žebra
- mrkev: odstranit střední část
- salát, řepa salátová, špenát
- plodová zelenina
VODA
Nejnáročnější druhy zeleniny na množství:- košťáloviny
- salátová zelenina
- paprika, rajčata, meloun vodní, celer, ředkvička
Příčiny nedostatku vody
- zpomalení růstu, vývoje, nizký výnos a zhoršení kvality
- Ředkvička: ostrá a štiplavá chuť
- Fenikl hliznatý: málo šťavnatý
- Celer řapíkatý: málo šťavnatý
- Kedlubny: dřevnaté
- Okurky: hořké
Ochrana
- mulčovat záhon, zakrytí černou textílií nebo fólií k mulčování
- posekaná tráva nebo sláma v meziřádku do výšky 5cm
- používat zejména dešťovou vodu v množství 10 litů/m2
- možno zalévat do brázd v meziřadí (rajčata,papriky)
- u plodové zeleniny lze využít kapkové závlahy